Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Educació sexual

Educació sexual

L’educació sexual és un dret i un deure (per a la família, l’escola i la societat). El seu objectiu és que els vostres fills aprenguin a conèixer-se, a acceptar-se i a expressar els seus desitjos i les seves sensacions.

Eduqueu cada dia, no amb una conversa puntual. L’educació sexual ha de formar part de l’educació general, d’una manera fluida i quotidiana, allunyada del “tenir una xerrada”. L’educació en l’aspecte sexual va més enllà de les xerrades sobre sexe, encara que no les exclou

Heu de respondre sempre a les seves preguntes i establir un marc de confiança amb una actitud oberta i natural. Si eviteu el tema transmeteu el missatge que el sexe és dolent o tabú i, a mesura que el nen creix, es distancia la confiança i es comunica menys amb vosaltres. La llar ha de ser el lloc de confiança en el qual els nens sentin que poden parlar de tot.

No mintáis si no voleu que us menteixin.

Siguem conscients de les nostres pròpies pors i tabús i separémoslos de la realitat del nen que pregunta
Quins elements hem de donar a una persona amb síndrome de Down perquè tingui una vida afectiva plena?

  • Hem de reconèixer la seva necessitat sexual. Són persones i tenen un cos sexuat.
  • Hem de respectar la seva intimitat i la seva privacitat.
  • Hem d’educar per a la vida en parella i oferir-los models de comportament en les habilitats socio-sexuals.

Hem observat, en moltes ocasions, missatges confusos i, fins i tot, indiferenciats. Per exemple, es fomenta que el fill tingui núvia per normalitzar la seva situació i que faci com la resta dels joves, però se li diu que no la pot tocar, no la pot besar i no pot tenir relacions sexuals Quin tipus de nuvis són ? Quin missatge es transmet? En quin tipus de cultura afectiu-sexual se li s’integra? Són com nuvis platònics; és un “com si”, un fals funcionament. I aquests missatges, tan ambigus, confonen als joves amb síndrome de Down.

  • També hem de informals dels riscos sexuals: embarassos no desitjats, abús sexual, etc..

 

Anar a dalt